Mesleğimin üzerimdeki etkilerinden dolayı kendimi gördüğüm her yazıda bir yazım yanlışı bulmaya çalışırken veya yaşadığım her olayda bunu çalışan deneyimine nasıl yorarım sorusuna cevap ararken buluyorum.
Bu bahsettiğim durum, bir akşam son zamanlardaki favori dizilerimden birini izlerken gördüğüm bir sahneden etkilendiğimde yeniden yaşandı. O dizi ise: The Bear.
Henüz izlemeyenler için biraz diziden bahsedeyim. Dizi, dünyanın en iyi restoranlarından birinde şeflik yaparken kardeşinin ölümüyle onun küçük restoranını devralan genç bir şefin yaşadıklarını konu alıyor. Mutlaka duymuşsunuzdur mutfağın ne kadar tansiyonu yüksek bir yer olduğunu. Bu dizide de o yüksek tansiyonu hissediyor, kişilerin telaşına ortak oluyorsunuz.
Diziyi keyifle izlerken bir sahneden oldukça etkilendim. Tina isimli kadın, yine yoğun geçen bir günde motivasyonu düşük, isteksiz bir şekilde sosunu hazırlıyor. Şefe tattırmak üzere yola koyuluyor ve beğenmeyeceğinden emin, mutsuz bir şekilde tatmasını izliyor. Ardından şefin “Harika olmuş!” demesiyle şaşkınlığa uğruyor ve kaybettiği tüm motivasyonu geri kazanarak işinin başına mutlu bir Tina olarak geri dönüyor.
Ve bum! Geri bildirimin gücü!
Önemini 4C1H’de projelerin içinde yer alırken bir kez daha anladığım ve önceden durumun içinde bizzat kendim yaşarken fark etmediğim bir konu bu, geri bildirim. Sadece iş hayatımızda değil özel hayatımızda da rolü büyük. Zaman zaman hepimiz yüksek temponun içinde kaybolabiliyor, aklımıza takılanları rahatlıkla dile getiremiyor, kendimizi yaptığımız işlerin kalitesini sorgularken bulabiliyoruz. Ya da çalıştığımız kişilerin bizim hakkımızda ne düşündükleriyle ilgili tahminlerde bile bulunabiliyoruz. Tahmin etme oyunu ve aklımıza takılanlarla baş başa kalmak yerine ekip arkadaşlarımızla iletişim kurarak işleyişi daha iyi hale getirmek mümkün! Varsa sorunlara çözüm bulmak ve olası sorunların önüne geçebilmek ancak güçlü bir kurum kültürü ve iletişim ile mümkün.
Emek verdiğimiz bir iş için takdir edilmek, bir teşekkür duymak, takdir ederek karşımızdakini iyi hissettirebilmek o kadar güçlü duygular ki etkisini ancak yaşadığınızda fark ediyorsunuz. Hatta yaşadığınızda önceden yaşamamış olmanın bir hüznü bile çökebilir. :)
4C1H’de her ayın belli bir gününde “1-1 Geri Bildirim Günü” düzenliyoruz. Bağlı olduğumuz kişilerle 15 dakikalık sohbet edip karşılıklı geri bildirim veriyoruz. Birlikte çalıştığınız kişinin düşüncelerini duymak, performansınla ilgili olumlu yorumları motivasyon kaynağı, olumsuz yorumları ise gelişim alanı olarak alabilmek oldukça değerli.
Peki siz? Gerçekten çalışanlarınızla iletişim kuruyor musunuz?
Siz de çalışanlarınızla geri bildirim alışverişinde bulunarak gelişime açık yönleri birlikte belirleyebilir, olumlu davranışları pekiştirirken olumsuz davranışları değiştirebilirsiniz.
Tina - şef ilişkisinde gördüğümüz gibi çalışanlarınızla düşüncelerinizi açıkça paylaşarak gelişimlerine ortak olabilirsiniz.
Eğer beraber çözüm üretelim isterseniz bize hello@4c1h.com’a mail atarak ulaşabilirsiniz.
Pelin Teksin
Content & Account Manager
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: